علایم و نشانه های پیرچشمی چیست ؟

پیرچشمی

 

پیر چشمی یک بیماری چشمی است که باعث کاهش دید در شب و کاهش دید در شرایط نور کم می‌شود. این بیماری به دلیل ضعف در قسمت‌هایی از چشم که مسئول دید در شرایط نور کم هستند، ایجاد می‌شود. پیرچشمی معمولاً بین سن 40 تا 45 سالگی بیشتر رخ دهد. اما در سنین پایین‌تر نیز مشاهده شده است.

اگر شما علائم پیرچشمی را تجربه می‌کنید، بهتر است به چشم‌پزشک مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق‌تر درمان مناسبی را تجویز نمایند. دکتر حیدری متخصص چشم‌پزشکی در شهرکرد با انجام تست‌های بینایی سنجی می‌تواند در درمان پیرچشمی و پیشگیری از آن شما را راهنمایی نماید. برای دریافت نوبت از طریق لینک زیر اقدام نماید.

پیر چشمی چیست؟

پیر چشمی در عبارت انگلیسی (Presbyopia) تلفظ می‌شود. در این عارضه عضلات عدسی چشم ضعیف می‌شود. و به‌تدریج خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد. درنتیجه باعث کاهش قدرت تطابق چشم می‌شود. فرد دچار پیر چشمی دید دور مناسبی دارد اما در دید نزدیک دچار مشکل می‌شود. فرد برای مطالعه کتاب و یا استفاده از تلفن باید آن را بیش از حد معمول از چشمان خود فاصله بدهد.

علت پیر چشمی چیست؟

این عارضه بخشی طبیعی از روند پیری است و به دلیل سخت شدن عدسی چشم است که با افزایش سن رخ می‌دهد. از آنجایی که لنز چشم انعطاف‌پذیرتر خود را از دست می‌دهد، دیگر نمی‌تواند برای فوکوس کردن روی تصاویر نزدیک تغییر شکل دهد و باعث می‌شود که این تصاویر خارج از فوکوس به نظر برسند.

آیا پیر چشمی در جوانی اتفاق می افتد؟ از چه سنی شروع می‌شود

پیرچشمی در اکثر موارد در حدود 40 سالگی شروع می‌شود و تا حدود 65 سالگی به اوج خود می‌رسد. در واقع، پیرچشمی در جوانی به دلیل تغییرات فیزیولوژیک و نرمال در بدن اتفاق نمی‌افتد و بیشتر در سنین بالای 40 سال رخ می‌دهد

بنابراین، اگر شخصی در سنین جوانی با علائم پیرچشمی مواجه شده است، باید به چشم‌پزشک مراجعه کند تا علت دقیق مشکل را تشخیص دهد و راه‌های درمانی مناسب را تعیین کند.

علائم و نشانه‌های پیر چشمی چیست؟

پیرچشمی به مجموعه‌ای از علائم که نشانه کاهش عملکرد چشم است بروز می‌کند. این علائم به صورت ظاهری کوچک کردن چشم در هنگام مطالعه و یا دور کردن کتاب از چشم اشاره کرد. اما در به صورت دقیق باید توسط چشم‌پزشک معاینه و تأیید شود. اما از علائم بارز آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  خستگی چشم
  • مشکل در مشاهده اجسام نزدیک
  • نیاز به نور بیشتر برای خواندن
  • سردرد مداوم
  • خشکی چشم
  • تاری دید
  • کاهش دید در شب
  • کاهش تشخیص جزئیات

روش‌های تشخیص پیر چشم توسط پزشک

برای تشخیص پیرچشمی، باید به یک متخصص چشم‌پزشک مراجعه کرد پزشک در ابتدا یک معاینه کامل از چشم انجام می‌دهد تا عیوب انکساری و میزان سلامت چشم را تشخیص می‌دهد

 و با انجام معاینه کامل چشم به ارزیابی بهتر از تست بینایی‌سنجی مانند تست تست Snellen و تست پرشینگ در ابتدا و برای تشخیص دقیق‌تر از تست‌های رفراکتومتری و تست پرسیتومتری، تست دوکتور برای تشخیص میزان دید در مقابل نور، رنگ و دید در شب استفاده می‌کند.

روش‌های درمانی پیر چشمی کدامند؟

عینک 

عینک مطالعه و پیر چشمی

عینک نزدیک می‌تواند به تصحیح مشکلات بینایی در فواصل نزدیک کمک کند. این عینک‌ها معمولاً برای افرادی تجویز می‌شود که قبل از شروع پیرچشمی دید خوبی داشته‌اند. و تنها برای مطالعه یا رانندگی در شب از آن استفاده می‌شود. توصیه اینکه حتماً توسط چشم‌پزشک تجویز شود تا از آسیب یا عارضه‌های احتمالی جلوگیری شود

عینک با لنزهای دو کانونه(Bifocal)

لنزهایی هستند که دارای دو ناحیه مختلف برای تصحیح دید نزدیک و دور هستند. این لنزها برای افرادی که هم از دوربینی و هم از نزدیک‌بینی چشم رنج می‌برند، مناسب هستند. لنزهای Bifocal برای تصحیح مشکلات بینایی در فواصل نزدیک و دور استفاده می‌شوند. این لنزها دارای دو ناحیه مختلف هستند، به طوری که قسمت بالایی شیشه عینک برای دید دور مورد استفاده است و قسمت پایین شیشه عینک با قدرت بیشتر برای انجام کار نزدیک در نظر گرفته می‌شود.

عینک تدریجی (Progressive)

عینک‌های تدریجی هم مانند عینک‌های دو کانونه است و تنها تفاوت آن این است که به تدریج قدرت عدسی از بالا به پایین تغییر می‌کند و میانه عینک برای دید فاصله‌های حد وسط مناسب است. این مدل معمولاً گران‌تر است و چشم زمان بیشتری برای عادت به آن نیاز دارد.

لنزهای تماسی در درمان پیر چشمی

لنزهای چند کانونه (Multifical contact lens)

لنزهای چند‌کانونه یا مولتی فوکال، لنزهایی هستند. که برای افرادی مشکل پیرچشمی مواجه شده‌اند و اغلب نیز مسئله دوربینی داشته‌اند تجویز می‌شود. این لنزها وضح دید در فواصل نزدیک و دور را به چشم می‌دهند.

 لنزهای مولتی فوکال در دو نوع لنز نرم و لنز سخت (RGP) وجود دارند. همچنین، دو نوع طراحی مولتی فوکال وجود دارد: طراحی مولتی فوکال با حلقه‌های مرکزی و طراحی مولتی فوکال ترکیبی

استفاده از لنزهای مولتی فوکال ممکن است در ابتدا کمی سخت باشد و نیاز به تطبیق بیشتری با چشم داشته باشد. همچنین، در دوران تطبیق، برخی افراد ممکن است با مشکلاتی مانند درخشش شبانه و دید کدر و سایه‌دار مواجه شوند

نوع دیگری از لنزهای چند کانونه، لنزهای بایفوکال هستند که دارای دو ناحیه انکساری برای دیدن وضوح در فواصل نزدیک و دور هستند

روش‌های جراحی درمان پیر چشمی کدامند؟

هنوز روش جراحی جامع و کاملی برای درمان پیر چشمی وجود ندارد با این حال به چند مورد اشاره می‌کنیم.

جراحی کمرا

در این روش، قطعه بسیار ظریفی موسوم به حلقه کمرا (Kamra ring) درون قرنیه قرار می‌گیرد که جدیدترین روش برای اصلاح پیرچشمی می‌باشد.

این عمل، نیازی به بیهوشی کامل ندارد و تنها و با قطره بی‌حس کننده موضعی انجام می‌شود و طی جراحی کوچک‌ترین دردی حس نخواهید کرد. در مرحله بعد با استفاده از لیزر فمتوسکند برش فلپ آن را از قرنیه را جدا می‌کنند و سپس حلقه را در مرکز قرنیه قرار می‌دهند و فلپ را سر جایش قرار می‌دهند. این روش هنوز رواج ندارد و به ندرت انجام می‌گیرد.

در صورتی که چشم‌ها نزدیک بین یا آستیگمات باشند، در همان جلسه عمل کمرا، اصلاح به وسیله لیزر اکسایمر (مشابه تکنیک فمتولیزیک) انجام خواهد شد

لیزیک منوویژن

 در این روش عمل لیزیک مونوویژن یا مونویژوال که جایگزینی برای عینک مطالعه است به طور کامل بینایی دوربین یا پیر چشمی چشم غالب اصلاح می‌شود و چشم دیگر که دچار نزدیک بینی خفیفی دارد را برای تصحیح نزدیک‌بینی لیزیک می‌شود. به جای عمل منوویژن می‌توان از لنزهای تماسی نیز استفاده کرد. توجه به این نکته ضروری است که مونویژن ممکن است برای همه مناسب نباشد و توصیه می‌شود برای تعیین اینکه آیا این گزینه برای شما مناسب است با پزشک مشورت کنید.

کراتوپلاستی یا پیوند قرنیه

کراتوپلاستی به دو صورت پیوند با قرنیه مصنوعی و یا پیوند با قرنیه اهدایی انجام می‌گیرد. همچنین پیوند قرنیه را بر اساس ضخامت و مقدار تعویض بافت قرنیه به سه دسته 1-پیوند قرنیه نافذ (PK)2- پیوند قرنیه اندوتلیال (EK) در این روش با کمک لیزیک انجام می‌شود.3-  پیوند قرنیه لایه‌ای قدامی (ALK) نیز تقسیم‌بندی می‌شود.

در پایان

همان‌گونه که در مقاله بیان شد برای درمان پیرچشمی روش‌های مختلفی وجود دارد اما گفتن این نکته نیز ضروری است که در هیچ‌کدام درمان قطعی به حساب نمی‌آید. تنها روش‌های است که بینایی چشم با کمک آن تا حدود زیادی اصلاح می‌شود.

پس بهترین گزینه مراقبت از چشمان و پیشگیری از پیرچشمی با روش‌های مانند اصلاح روش زندگی با انجام ورزش، ماساژهای مخصوص، استفاده کمتر از گوشی یا رایانه، استراحت کافی، رژیم‌های غذایی پر ویتامین، نوشیدن آب کافی، محافظت از چشمان در مقابل ضربه، نور خورشید تمام این موارد می‌تواند کمک کند تا چشم دیرتر وارد مرحله پیرچشمی شود و یا از پیشرفت آن جلوگیری کند.

اما چنانچه با این مسئله درگیر هستید انتخاب و انجام روش‌های درمان تنها با مشورت با چشم‌پزشکی حاذق انجام‌پذیر است. دکتر حیدری بهترین دکتر چشم‌پزشک در شهرکرد است که باسابقه کاری درخشان و رضایت مراجعین پیرچشمی را اصلاح می‌کنند. برای دریافت نوبت با مراجعه به مطب یا از طریق لینک زیر اقدام نماید.

منابع:

1- سایت wikipedia
2- سایت semanticscholar
3-سایت acuvue

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *