انواع شیوه های معاینه چشم

شیوه های معاینه چشم

هر فردی در طول زندگی خود ممکن است بارها به مطب چشم پزشکی مراجعه نمایید. تا از وضعیت سلامت چشمان خود مطلع گردد. مسائل و مشکلات چشمی گاهی با یک بررسی و معاینه در یک دوره کوتاه درمان می‌شود و گاها نیاز است سالیان متمادی تحت نظر چشم‌پزشک باشید. دکتر حیدری یکی از بهترین متخصصین چشم‌پزشکی در شهرکرد با سال‌ها تجربه و درمان بیماری‌های چشم به شما کمک می‌کند تا بهترین راه را برای درمان مشکلات چشمی خود داشته باشید. در اولین گام درمان در هر رشته پزشکی معاینه چشم است. در چشم‌پزشکی برای معاینه از مجموعه تست‌های بینایی‌سنجی استفاده می‌شود که برای تشخیص وضعیت چشم صورت می‌گیرد در ادامه به برخی از انواع معاینات چشم‌پزشکی اشاره می‌شود

مراحل تست های اپتومتری و بینایی سنجی

در مراحل اولیه پزشک شرح حال بیمار را دریافت می‌کند. اغلب موارد با توجه به سن بیمار و شرح حال بیان شده چشم پزشک احتمالاتی درباره مشکلات چشم بیمار می‌دهد اما برای تشخیص بیشتر نیاز است تا معاینه‌های دقیق‌تر بر روی چشم صورت بگیرد این معاینه‌ها به تست‌های اپتومتری (optometry) یا بینایی‌سنجی شناخته می‌شود که به وسیله آن چشم‌پزشک می‌تواند به ارزیابی سلامت چشم بپردازد و تشخیص ابتدائی برخی نقص‌های بینایی و اختلالات و مشکلات چشمی مانند نزدیک‌بینی، دوربینی، آستیگماتیسم، دوبینی، پیرچشمی، کوررنگی، عفونت‌های چشمی و التهاب چشم را داشته باشد. تشخیص و درمان زودهنگام مشکلات چشم می‌تواند به جلوگیری از کاهش بینایی تأثیر به سزایی داشته باشد شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر حیدری در شهرکرد با انجام تست‌های اپتومتری از وضعیت سلامت چشمان خود اطلاع یابید. در ادامه مقاله به معرفی این تست‌ها می‌پردازیم.

جدول Snellen

سنجش حدت بینایی(Visual Acuity)

به معنای توانایی چشم در تشخیص و تمیز دادن اشیاء و جزئیات کوچک در فاصله استاندارد است. این معاینه معمول‌ترین معاینه چشم‌پزشکی است. برای سنجش حدت بینایی، از ابزارهایی مانند جدول Snellen و چرخه‌های پرده‌ای استفاده می‌شود. جدولی که در کشور ما بیشتر با شکل حرف E در سایز بزرگ تا کوچک است. تغییر اندازه‌های اشکال بر اساس استاندار مشخص تعیین می‌شود. دندانه‌های حرف E به طرف راست، چپ، پایین و بالا متفاوت است. برای سنجش حدت بینایی، فرد باید در فاصله استانداردی از جدول قرار بگیرد و حروف را بخواند. عدد اولی نشان‌دهنده فاصله مورد معاینه (برحسب فوت) بین صفحه و بیمار است و عدد دوم نشان‌دهنده کوچک‌ترین ردیفی از حروف است که چشم بیمار می‌تواند آن را از فاصله مورد معاینه بخواند. دید ۲۰/ ۲۰ طبیعی است. دید ۲۰/۶۰ دلالت بر این دارد که چشم بیمار می‌تواند از ۲۰ فوتی حروفی را بخواند که یک چشم طبیعی قادر به خواندن آن‌ها از فاصله ۶۰ فوتی است.

همچنین، برای سنجش دقیق‌تر حدت بینایی، از دستگاه‌هایی مانند توموگرافی، کوهرنس نوری (OCT) استفاده می‌شود.

تست کاور یا پوشش  (Cover Test)

به منظور بررسی و مقایسه وضعیت دو چشم با یکدیگر صورت می‌گیرد. تا عیوبی مانند انحراف چشم (لوچی) و یا  تنبلی چشم را تشخیص دهد. در صورتی که شما از عینک استفاده می‌کنید باید عینک خود را همراه داشته باشید و عملیات تست را با آن انجام دهید، بعد از خیره ماندن شما به یک هدف کوچک در فاصلهٔ دور پزشک از شما می‌خواهد تا یکی از چشم‌ها خود را بپوشانید، در صورت ثابت ماندن مردمک چشم به هدف نشانه سلامت چشم از نظر مسئله لوچی و یا تنبلی است. سپس بعد از چند دقیقه استراحت به هر دو چشم، چشم دیگری مورد تست قرار می‌گیرد و پس از اتمام این بار این تست بینایی را با هدف نزدیک مورد بررسی قرار می‌گیرد.

تست حرکت ماهیچه چشم

در این آزمایش هم ترازی چشم‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد پزشک با حرکت یک جسم مانند خودکار یا مداد در مقابل چشمان سلامت اعصاب و یا عضلات چشم را مورد بررسی قرار می‌دهد.

تست مردمک چشم

در این آزمایش با تاباندن نور به مردم چشم واکنش چشم را مورد بررسی قرار می‌دهد.

تست فشار داخل چشم (Tonometry test)

این تست برای اندازه‌گیری فشار داخل چشم استفاده می‌شود. در این تست، پزشک با استفاده از دستگاهی به نام تونومتری، فشار داخل چشم را اندازه‌گیری می‌کند.

تست فیلد دید: (Visual field test)

در این تست، پزشک با استفاده از دستگاهی به نام فیلدمتر، محدوده دید شما را بررسی می‌کند. در این تست، شما باید به یک نقطه مرکزی نگاه کنید و به پرسش‌های پزشک پاسخ دهید

تست تعیین نیم‌قطر قرنیه:

در این تست، پزشک با استفاده از دستگاهی به نام کراتومتر، نیم‌قطر قرنیه شما را اندازه‌گیری می‌کند

تست اتورفرکتومتر(Autorefractometer test)

زمانی که پزشک تجویز عینک را برای شما تشخیص داد به وسیله این دستگاه و با چرخاندن فوروتر به جلو عقب و تنظیم لنز و با سؤال جواب از شما به تشخیص نمره مناسب برای عینک می‌رسد. حتماً با دقت به سؤالات پزشک پاسخ دهید تا از خطا در انتخاب لنز مناسب جلوگیری شود.

تست اتورفرکتومتر

معاینه شبکیه: (Retinal examination)

در این معاینه از به نام افتالموسکوپ (Ophthalmoscope) استفاده می‌شود. چشم یزشک برای بررسی اجزای پشت چشم مانند شبکیه، رگ‌های خونی شبکیه، زجاجیه و سرعصب بینایی نیاز دارد تا مردمک چشم را گشادتر نماید، این کار با دستگاه افتالموسکوپ انجام می‌دهد.

تست تشخیص رنگ: (Eye Test)

یک آزمون بینایی است که برای سنجش توانایی تشخیص رنگ در سیستم بینایی انجام می‌شود. برای این تست  از صفحات pseudoisochromatic  استفاده می‌شود. و شخص باید رنگ‌های مختلف را تشخیص دهد و بر اساس آن نتیجه‌گیری می‌شود. آیا دچار مسئله کورنگی است یا خیر. این عارضه بیشتر در آقایان دیده می‌شود این افراد بیشتر درتشخیص دو رنگ سبز و قرمز از یکدیگر مشکل دارند.

تست اسلیت لمپ: (Slit Lamp

این تست با دستگاه بیومیکروسکوپ انجام می‌شود. چشم‌پزشک به واسطه این میکروسکوپ منبع نورانی که به چشم می‌تابد می‌تواند تمام اجزای چشم مانند مژه، پلک، قرنیه، عنبیه عدسی را بزرگ‌تر مشاهده کند. این تست بیشتر برای معاینه قسمت پشت چشم (خلفی و قدامی) استفاده می‌شود.

بررسی میدان بینایی: ( Visual field test)

میدان بینایی به محدوده‌ای اطلاق می‌شود که  دریک نگاه ثابت در یک جهت، برای چشم شخص قابل مشاهده است. این تست اغلب برای، تشخیص و پیگیری بیماری گلوکوم (آب‌سیاه) استفاده می‌شود؛ همچنین در تشخیص انواع بیماری‌های اعصاب چشم و مسیرهای بینائی در مغز کمک‌کننده خواهد بود.

در پایان:

پس از معاینات که توسط چشم‌پزشک صورت می‌گیرد. عارضه‌های چشمی مشخص می‌گردد و در مراحل بعد روش‌های درمان مناسب با توجه سن و وضعیت جسمانی شما برای شما تشخیص داده می‌شود. البته لازم به یادآوری است که همه افراد بهتر است به صورت دوره‌ای برای معاینه و پیشگیری و یا درمان نزد پزشک مراجعه نمایند. دکتر مصطفی حیدری یکی از برترین‌های حوزه درمان بیماری‌های چشم، با تکیه بر دانش و تخصص خود و استفاده از ابزارهای معاینه بروز در شهرکرد و اصفهان سالهاست که برای درمان بیماران تلاش می‌کند. خدمت صادقانه ایشان رضایت بیماران خود را به همراه داشته است. برای مشاوره و راهنمایی می‌توانید با مراجعه حضوری یا رزرو نوبت آنلاین نسبت به التیام و درمان چشمان خود اقدام نمایید.

منابع

1- سایت ویکی پدیا
2-سایت ویرگول
3-سایت بینایی سنجی سروش

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *