دوربینی چشم، روش های تشخیص و درمان  

دوربینی چشم

دوربینی چشم یا هایپروپیا یکی از عارضه‌های رایج چشمی است. 25%   مردم جهان مبتلا به این مشکل انکساری چشم هستند. افراد دوربین برخلاف افراد نزدیک‌بین در دیدن اجسام نزدیک به چشم مشکل دارند این افراد برای دیدن اجسام نزدیک باید آن‌ها را از چشم خود دور کنند. در این مقاله تلاش می‌شود تا شما را بیشتر با این عارضه آشنا و علت ایجاد و راه‌حل‌های رفع آن را بررسی کنیم. برای تشخیص و درمان دقیق دوربینی تنها متخصص چشم پزشک با معاینه دقیق می‌تواند شما را راهنمایی کند. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر مصطفی حیدری در شهرکرد و یا رزرو نوبت در اصفهان،  نسبت به وضعیت چشمان خود آگاهی دقیق‌تری به دست آورید. و از راه حل‌های پیشنهادی برای درمان استفاده کنید.

تعریف دوربینی چشم

دوربینی چشم به انگلیسی (Hyperopia) شناخت می‌شود. وقتی چشم برای  دیدن اجسام نزدیک چشم دچار مشکل است و اجسام دور را واضح‌تر می‌بیند. می‌گویند دچار دوربینی شده است.

تعداد افراد دوربین نسبت به افراد نزدیک‌بین کمتر است. علت دوربینی کوچک بودن یا کوچک‌تر شدن کره چشم است که باعث می‌شود تا نقطه کانونی روی شبکیه چشم قرار نگیرد و به جای تمرکز روی شبکیه در قسمت پشت آن تصویر شکل بگیرد. درنتیجه فرد برای بهتر دیدن  آن را از چشم خود فاصله می‌دهد.

علت دوربینی چشم

جنبه وراثت

دوربینی چشم در کودکان بیشتر جنه ارثی دارد. در جنبه‌های ارثی  قرنیه چشم به شکل صاف است. فقدان عدسی در چشم، جابجایی عدسی و یا عدسی داخل چشم به درستی نمی‌تواند فوکوس داشته باشد. به اصلاح به آن دوربینی پاتولوژیک می‌گویند.همچنین  نوزادانی که با کره چشم کوچک به دنیا می‌آیند. اغلب دوربین هستند البته این امکان وجود دارد که نوزادان در طول رشد مشکل دوربینی آن‌ها اصلاح شود.

بالا رفتن سن:

افرادی که در سنین بالا دچار عارضه پیرچشمی (presbyopia) می‌شوند. سفت شدن عدسی داخل چشم، ضعف عضلات چشم و عدم انعطاف‌پذیری آن باعث کاهش توانایی دید چشم می‌شود. بنابراین عدسی نمی‌تواند تصاویر را به درستی روی شبکیه متمرکز کند.

ابتلا به بیماری‌های دیگری

مانند سندرم میکروفتالمی (چشم کوچک)، دیابت، مشکلات رگ‌های خونی شبکیه و سرطان‌های اطراف چشم ممکن است چشم به صورت ناگهانی دچار دوربینی کند. این دوربین‌ها ممکن است از نوع فانکشنال (Fanctional) باشد که در آن عضلات  مژگانی چشم فلج می‌شوند و یا فقدان نیروی تطابق در چشم است و یا از نوع دوربینی ساده که معمولاً به علت کاهش طول قدامی خلفی چشم و یا کاهش ضریب شکست اجزای اپتیکی در چشم ایجاد می‌شود.

علائم دوربینی چشم

تاری دید

یکی از علائم بارز آن تاری دید است گاها موقتی است مثلاً بعد از بازبسته کردن چشم برطرف می‌شود و یا تبدیل به یک مسئله دائمی شده است به‌طوری که فرد برای دیدن آن باید جسم را  از چشم خود فاصله دهد و یا خود از آن دور شود.

سرد درد و خستگی زیاد

این‌گونه افراد اغلب بعد از مطالعه و یا انجام فعالیتی چشمی دچار سردرد و یا دچار خستگی شدید می‌شوند

سوزش و یا درد چشم

افراد دوربین برای رفع تاری دید خود مرتب پلک میزند و یا چشمان خود را می‌مالند و این باعث ایجاد سوزش و یا درد چشم می‌شود.

تشخیص دوربینی چشم کودکان

این کودکان در خواندن تابلوهای دور مشکلی ندارند اما خواندن از رو کتاب و یا نوشتن  دچار مشکل هستند بهتر است  برای معاینه چشم به پزشک مراجعه کنند.

روش‌های درمان دوربینی چشم

تشخیص و درمان چشم افراد دوربین بین به عوامل زیادی بستگی دارد سن ، و علت ایجاد دوربینی چشم در روش درمان آن بسیار  تأثیرگذار است . چشم و سلامت بینایی در افراد متفاوت است مسلماً نمی‌توان برای همه روش درمان یکسانی پیشنهاد کرد . برای مثال کودکان و  جوان مبتلا به دوربینی ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند، زیرا چشمان آن‌ها اغلب قادر به سازگاری با مشکل است و بینایی آن‌ها ممکن است چندان تحت تأثیر قرار نگیرد.  و یا نوزادانی که با کره چشم کوچک به دنیا می‌آیند در طول زمان و با رشد چشم  مشکل دوربینی آن‌ها رفع گردد. در کل شما باید با مشورت با پزشک روش مناسبی را انتخاب کنید.اگر دچار عارضه دوربینی هستید باید بصورت مستمر هر 6 ماه یک‌بار توسط پزشک معاینه شوید.

انواع روش های درمان دوربینی

1- عینک‌های طبی چشم دوربین

این عینک‌ها دارای عدسی‌های محدب یا همگرا است هستند که به طور خاص برای شما ساخته شده‌اند و نور را به درستی روی پشت چشم شما متمرکز  می‌کند.  میزان محدب بودن آن بستگی به شماره چشم دارد . شماره چشم افراد دوربین با شماره‌های مثبت شروع می‌شود.

2-لنزهای تماسی

برخی از افراد لنزهای مناسب چشم دوربین  را به عینک ترجیح می‌دهند  لنزها اولین روش جایگزین عینک برای رفع دوربینی است. زیرا سبک وزن و تقریباً نامرئی هستند

3- عمل لیزیک چشم  دوربین

در عمل لیزیک افراد دوربین  قرنیه چشم گردتر می‌شود با کمک جراحی لیزیک، شکل پوشش شفاف جلوی چشم از حالت صاف به حالت گرد تغییر می‌کند و گاهی اوقات ممکن است از یک فلپ در قرنیه برای رفع مشکلات و دوربینی استفاده شود.

درمان طبیعی دوربینی چشم یا عوامل پیشگیری از دوربینی چشم

استفاده درست از هر وسیله به افزایش عمر و بهبود کارایی آن می‌انجامد چشم نیز از این مسئله مستثنا نیست. روش‌های طبیعی اگرچه درمان قطعی دوربینی را انجام نمی‌دهد اما از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند. استفاده از ورزش‌های مخصوص چشم ماهیچه‌های چشم را قوی می‌کند، خواب کافی ،نور مناسب  در هنگام مطالعه، اجتناب از سیگار کشیدن، محافظت از چشم در مقابل نور UV  خورشید،  کنترل بیماری‌های مانند دیابت ، فشارخون بالا تمام این‌ها کمک می‌کند تا روند افزایش شماره چشم دوربین را کاهش دهد و یا بهتر بگویم در صورت رعایت این نکات شما از دوربینی چشم و آسیب به چشمان خود جلوگیری می‌کنید..

در پایان

در صورتی که شما دچار عارضه دوربینی چشم هستید و برای رفع آن به دنبال راهکار هستید مواردی مانند مراجعه نزد چشم‌پزشکی ، علت ابتلا به آن ، چه مدت است با مسئله دوربین درگیر هستید، سن شما، روش‌های که برای درمان تا کنون انجام داده‌اید؛برای درمان  اهمیت دارد. دکتر مصطفی حیدری با تخصص چشم‌پزشکی، دارای تبحر عمل‌های لیزیک چشم  و سال‌ها تجربه  در امر  درمان عارضه دوربینی چشم، مشاوره آگاه برای ارائه راهکاری مناسب خدمت شما عزیزان است. شما می توانید جهت معاینه و رزرو نوبت با مراجعه به مطب در شهرکرد و یا شماره تماس موجود اقدام نماید.

منابع

1-سایت زندگی برتر اکسین
2- سایت بیتوته
3- سایت دکتر عینک

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *